áp
16
2015

Haszonkert - 17. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

A gyümölcsfák jó része már elvirágzott, és lehullatta szirmait. A magház duzzadásából megállapítható, hogy mely virágok termékenyültek meg. Ha a virágok 20-30 %-a megtermékenyült, akkor már elegendő termésre számíthatunk.
Most kell permeteznünk a kajszibarackot, és a meggyet monília ellen, még a tafrinás levélfodrosságtól az őszibarackot kell megvédenünk.
A gyümölcsfáknak, és bokroknak most van a legnagyobb tápanyagigénye. A sejtek szövetek felépítéséhez nitrogén tartalmú műtrágyára van szükség, melyből 4-5 dkg/m2 mennyiséget juttassunk a gyümölcsös talajába.
A szamóca ágyásokat is érdemes műtrágyáznunk. Ide inkább összetett műtrágyát (nitrogén, foszfor és kálium tartalmúakat) alkalmazzunk, ügyelve arra, hogy ne a levélzetre kerüljön. Sőt, ha virágzás alatt öntözzük, azt úgy tegyük, hogy a virágot lehetőleg ne érje víz. A szamócatöveken csak azokat az indákat hagyjuk meg, melyeket le szeretnénk szaporítani, mert ezek csak felesleges tápanyagot vonnak el a növénytől. Azon gyümölcsöst, amit nem szeretnénk gyepesíteni, de gyommentesen szeretnénk tartani, és már három évnél idősebb, Fozát hatóanyagú (Glialka, Fozát, Medalon) totális gyomirtókkal permetezhetjük, ügyelve arra, hogy azon zöld részeket, melyekkel a gyomirtó szer érintkezik, leperzseli.
Ha a mechanikai módszert választjuk, érdemes a kapálást, minél kisebb méretű gyomnál elvégeznünk.
A tavasszal végzett oltásainkat rendszeresen ellenőrizzük, hogy nem lazult-e meg a kötés, vagy valamilyen állat nem törte- e ki azokat. Ha mégis, rögzítsük, és oltóviasszal szigeteljük le.