áp
30
2015

Haszonkert - 19. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

Egyre többet lehet hallani a gyapjaslepke hernyójának pusztításáról. E rovar elsősorban erdészeti kárósítóként volt számon tartva. Az utóbbi években úgy elszaporodott, hogy a kiskertek dísz- és gyümölcsfáit is előszeretettel pusztítja.

A gyapjaslepke (tudományos neve: Lymantria dispar) Európában általánosan elterjedt, hazánkban is gyakori kártevő. Évente egy nemzedéke fejlődik ki. A kifejlett nőstény lepke több száz tojást rak le a fák kérgére csoportosan, amelyet sárga színű szőrős bevonat. Innen nyerte a lepke a magyar nevét. A bundás, kiemelkedő tojáscsomók a fák kérgein különösen feltűnőek télen, a lomb nélküli fákon. Gyümölcsfák lemosó permetezéssel, kéregtisztítással megóvhatók.
A tojás alakban áttelelt kártevő apró fekete 1-2 mm-es lárvái tavasszal április második felében jelennek meg, a lárvákon dús szőrzet látható. A falánk lárvák az erdei fák éppen kifakadó leveleit, hajtásait rendkívüli gyorsasággal rágják, de hasonló rendkívüli károkat okozhatnak a gyümölcsfák és a szőlő éppen kifakadó hajtásain, rügyein. A lárvák sokáig együtt maradnak, csoportokban, majd később szétszélednek. A szél segítségével akár napi 30-40 km-t is megtesznek.
Az intenzív táplálkozás hatására a hernyók gyorsan nőnek, színük megváltozik (világosabb színűek és csíkosak lesznek, de dús szőrözöttségük megmarad) és lárva korukban többször vedlenek. Gyenge károsításnál a hernyók karéjosan, részlegesen rágják meg a leveleket, míg gyakran, mint az idei tavasszal, a tarrágás (teljes lombozat elpusztítása) is előfordul. A kifejlett lárvákból június-júliusra bábok képződnek, majd júliustól megjelennek a kifejlett lepkék
A gyapjaslepkének csak a lárvája károsítja a növények lombját, tehát a lárva ellen kell védekezni.

Védekezés:

Az azonnali hatás eléréséhez, érintő (kontakt) rovarölő szerek bármelyikével védekeztünk ellenük. A permetezéseket 2-3 alkalommal meg kell ismételni (pl.: Chinmix, Karathe, Sherpa). Lassabb a hatásuk, de specifikus a természetes (baktériumot tartalmazó) ellenségüket tartalmazó készítményeknél. Pl.: Baxtucid, Dipel. Ezek ugyanis csak e rovar lárváját pusztítják el. Vannak olyan szerek, melyek a kártevő fejlődését, így a jövő évi elszaporodását gátolják. A környék erdei nagyon fertőzöttek, így folyamatos hernyó utánpótlást biztosítanak.