07
2015

Haszonkert - 20. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

Permetezések

Az esők hatására a haszonnövények mellett a gyomok is erőteljesen fejlődnek, ezért ismételjük meg a kapálást, mellyel a talaj gyommentesítésén kívül a párologtatást is csökkentjük. Gyümölcsfáinkat nem csak a gyökereiken keresztül, de a lombjaikon át is tudjuk táplálni. Erre a célra minden lombtrágya megfelel, amit a legtöbb növény védőszerrel, a keverési próbát követően, ki is juttathatunk.
Most érdemes az almafákat (főleg a jonatánféléket) figyelni, és az erősen lisztharmatos ágakat eltávolítani, vagy permetezni (Topas 100 EC, Rubigan 12 EC, Thiovit).
A levéltetvek is szép számban kezdenek megjelenni, ellenük lehetőleg felszívódó szerrel kezdjünk védekezni, mint pl. Mospilan, Actara, ugyan ezeknek lassabb a felszívódásuk, de hosszabb a hatásuk. Használhatunk érintő hatású szereket is (Karathe 2,5 WG, Primor 50 WG).
Figyeljünk gyümölcsfáinkon a vízhajtásokra, a gyökérsarjakat, tőhajtásokat folyamatosan távolítsuk el.
A cseresznyelégy rajzása is megkezdődik, ezért ellenük meg kell kezdeni a védekezést. A védekezéshez használatos szerek: Basudin 600 EV, Karate 2,5 WG, Mospilan, Zolone.
Növényvédelemnél ügyeljünk, és tartsuk is be a munkaegészségügyi és élelmezési várakozási időt. Ott, ahol a gyümölcsfák alatt levélzöldség (pl.: saláta) található óvatosan permetezzünk, vagy takarjuk le a növényzetet.