14
2015

Haszonkert - 21. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

Sárguló hervadás ellen

Lassan érni kezdenek az első cseresznyefajták (Márki, Münchenbergi korai). Készülhetünk a szüretelésre, ezért stabil létra, kampó beszerzéséről gondoskodjunk. A gyümölcsöt lehetőleg a földön vagy létrán állva szedjük, mert a fára mászásból adódik a legtöbb baleset, és ilyenkor a fa is sérülékenyebb. Kocsányszárral szedjük a gyümölcsöt, és lehetőleg ládába rakjuk, hogy a saját súlyától se nyomódjon össze.
Így nyár elején gyakori jelenség, hogy a gyümölcsfáink ágain a hajtások levelei részben, vagy egészben sárgulnak. A leggyakrabban vashiány okozza. Ilyenkor az öntözővízzel, vagy az időszerű permetezéssel (keverési próba után) klorofereket kell kijuttatni (pl. zöldítő komplex, Fitohorm Fe), de a pangó vízre is sárgulásos hervadással válaszolnak növényeink. Ezen csak a talaj szerkezetének megváltoztatásával tudunk védekezni, azaz talajlazító anyag, homok, komposztföld, tőzeg hozzáadásával.
Most károsít a hajtáshervasztó darázs (a hajtásvégeket megszúrja, és azok a szúrás helye fölött elhervadnak), de sajnos a poloskaszagú darázs, és a levéltetvek is megjelennek, így meg kell kezdenünk az ellenük való védekezést is. Pl.: Pirimor, Actara, Zolone 350 EC
Olyan szereket válasszunk, melyek a hasznos rovarokat, főleg a méheket nem bántják.