04
2015

Haszonkert - 24. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 június 24)
PDFNyomtatásE-mail

 

Csigaölő praktikák

Ha nedves az időjárás többnyire szépszámmal megjelennek a meztelen csigák, amelyek piros hátú és sárgásbarna példányaival találkozhatunk. Egy-egy példány megjelenése után már érdemes a védekezést megkezdeni, mert ha egyszer elszaporodik egy kertben, akkor nagyon nehéz őket kipusztítani. Elsősorban a nedves, árnyékos fekvésben lévő növényeket intenzív rágásával károsítja, sőt a kisebb növényeket, a palántákat el is pusztítja.
A leveleket szélüktől befelé rágja. Ha ilyen leveleket találunk érdemes az okozót is megkeresni, ami a hajnali órákban, még a felmelegedés előtt végzi pusztításait.
Régi, de egyben biztos védekezési módszer is a földbe süllyesztett sörrel töltött edény, melyre érdemes egy cserepet ráfordítani, hogy az eső ne hulljon bele, és a nap se süsse. Két – háromnaponta cseréljük a sört, és a benne úszó kártevőket távolítsuk el.
Nem ajánlom a fahamuval való felhintést, ugyan azt a csigák nem szeretik, de a talajt is tönkreteszi, mert vízzel keverve lúgot képez.
A porosított mészzel történő körbehintés is elterjedt módszer. Ezt akkor érdemes alkalmazni, ha a féltett növényünket támadná meg. Ezzel körbebarikádozva megvédhető a növény a károsítótól. A mészhez hasonlóan használnak csigák ellen szuperfoszfátot is.
A boltokban Delicia csigaölő szer is kapható, mely vegyszer. Ezt a lehetőséget csak a legvégső esetben használjuk.