11
2015

Haszonkert - 25. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 június 24)
PDFNyomtatásE-mail

 

Molyfogó övek

Rendszeres kapálással nem csak gyomtalanítunk, de a talajlazításnak köszönhetően a talaj nedvességmegőrző képességét is növeljük.
A lekaszált gyepet nyugodtan terítsük a gyümölcsfáink, vagy a bokraink tövére. A szüreteléskor lehulló levelet, gyümölcsöt folyamatosan szedjük össze, megelőzve ezzel a kártevők, és kórokozók visszakerülését fáinkra. A letermett szamócatöveket feltétlenül kapáljuk meg, a sarjakat csak szaporítás céljából hagyjuk rajta. A három évnél idősebb töveket érdemes felszámolnunk, mert egyre apróbb és kevesebb termést adnak Az őszibarackfákon folyamatosan végezzünk hajtásválogatást (zöldmetszést), a sűrűn nem megfelelő irányba növőket távolítsuk el.
Az almamoly kifejlett hernyóinak összegyűjtése céljából rakjunk fel az alma-, körte-, birs- és diófák törzsére almamolyfogó öveket, és a lombhullás végéig rendszeresen cseréljük. A birsfákról metsszük le és égessük el a moníliával fertőzött hajtásokat, amelyeken a levelek megbarnultak, elszáradtak, de nem hullottak le. Ugyanez a teendőnk a körtefákon található szivarsodró jellegzetes szivarjaival is. Most kell védekeznünk az almaféléken kaliforniai pajzstetű, almamoly, varasodás, monília és lisztharmat ellen is, de az atka károsítására is figyeljünk oda, és időben kezdjük meg a védekezést. A kombinált hatású permetlébe gombaölő szereket, Fundazol 50WP-t, vagy Dithane M-45 öt+ Thiovitot és rovarölő szereket Sevin 85 WP-t tegyünk. Ha takácsatkák vagy vértetű elszaporodását észleljük, a kártevők ellen Actarát használjunk.