18
2015

Haszonkert - 26. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 június 24)
PDFNyomtatásE-mail

 

Érik a málna

Amennyiben száraz idő ellenére bőségesen nő a gyom a kertekben, érdemes folyamatosan kapálni, mert így a gyomok nem szívják el a vizet a haszonnövényeinktől, és a talajlazítás hozzásegíti a talajt a vízmegtakarításhoz. Ne hagyjuk a gyomokat magot érlelni!
Szüret után a cseresznye és a meggyfák alól érdemes összeszedni a lehullott gyümölcsöt és gyomot, mert a jövő évi fertőzések forrása lehet.
Ne feledkezzünk meg a növényvédelemről, mert csak így érhető el a jövő évi egészséges termés. A 3-4 éves szamóca ágyásokat érdemes felszámolni, mert ezek már kiteremték magukat. A fiatalokról az ostorindákat távolítsuk el, csak akkor hagyjunk 1-2 indát, ha tovább akarjuk szaporítani.
Lassan érik a málna. Ha azt szeretnénk, hogy a gyűrűk ne essenek szét, érdemes kora reggel vagy este végezni a szüretet. A széthullott szemekből mielőbb készítsünk szörpöt. A lapos edénybe szedett gyümölcsöt elfogyasztásig tároljuk hűvös helyen.
Jégeső és heves záporok után a legjobb és legősibb módszer a rézzel (pl.: bordói lé, Vegesol RS) való permetezés, mert így a sebek gyógyulása és mielőbbi regenerálódása elérhető.