02
2015

Haszonkert - 28. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 július 02)
PDFNyomtatásE-mail

 

Lombtrágyázás ideje

Kajszibarack szüretkor figyeljünk arra, hogy az éretten leszedett gyümölcs hamar rothadásnak indul, ezért, ha szállításra, hosszabb tárolásra szüretelünk, a majdnem érett kajszit szedjük.
Ne csak a szüret előtt öntözzük a gyümölcsfákat, ugyanis száraz időben a már letermett fáknak is szükségük van még vízre, hogy a hajtások, melyek a jövő évi termést hordozzák, beérjenek. Ismételjük meg a lombtrágyázást a növényvédő permetlébe kevert Wuxallal, Mikramiddal, Damisollal, vagy Fitohormmal.
A szilva- és ringlófélék további permetezésének menetét a fajták érési ideje határozza meg. Az augusztustól érő fajtáit még okvetlenül védjük a kaliforniai pajzstetű és a szilvamoly kártétele ellen.
A cseresznye- és a meggyfák növényvédelmi teendőit a szüret után se hanyagoljuk el. Okvetlenül védekeznünk kell a felszaporodott kaliforniai pajzstetű, recés levélpoloska és kéregmoly, valamint a cilindrospóriumos levélfoltosság ellen. Úgy védekezünk a leghatékonyabban, a permetlé nem csak a levelek színét, hanem fonákját és a törzsét is egyenletesen fedi.