sze
24
2015

Haszonkert - 40. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 október 14)
PDFNyomtatásE-mail

 

Diószüret

A diószürettel kapcsolatosan hamis babona, hogy a fát alaposan meg kell verni ahhoz, hogy a következő évben jól teremjen. Az igazság ennek éppen az ellenkezője: óvatosan kell az ágakat veregetni, hogy a gyümölccsel együtt le ne verjük a jövő évi termőrügyeket is. A sérülések elősegítik a kórokozók, kártevők fertőzését. Az aláhullott diót azonnal szedjük fel és pucoljuk meg a zöld héjától. Ha a héj nehezen válik le, akkor rakjuk őket halomba, kissé öntözzük meg, majd takarjuk le fóliával; két-háromnapi füllesztés után a héjat könnyen leválaszthatjuk a dióról. Padláson vagy száraz kamrában minél előbb szárítsuk meg, nehogy megdohosodjék. Ha a komposzt halomhoz nitrogéntartalmú műtrágyát keverünk, a szerves anyagok bomlását ezzel elősegítjük.
A fák alól szedjük fel és semmisítsük meg, vagy felhasználásukig tartsuk külön a hullott almát, körtét, birset. A fertőzött, rothadó gyümölcsöt ne vigyük a komposzttelepre, mert a rajta megtelepedett károsítók áttelelhetnek.
Az alma- és körtefák törzséről véglegesen szedjük le és égessük el a hernyófogó öveket.
A fejlett szamócatöveket földlabdával emeljük ki és ültessük cserépbe. Az első fagyok után vigyük be a télikertbe és állítsuk a szobanövények közé. Kora tavaszi termésével nagy örömet szerezhetünk vele a gyerekeknek.
A raktározás idején veszélyeztető kórokozók károsításának megelőzésére, most is fontos teendőnk a leszedett termés átválogatása, gondos előkészítése a tárolásra. A tároló hely lehetőleg hűvös, levegős, széltől és napsütéstől védett helyen legyen.