aug
20
2015

Haszonkert - 35. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 október 14)
PDFNyomtatásE-mail

 

Utolsó permetezés

Ha ősszel gyümölcsfát akarunk telepíteni már most érdemes elkezdeni a talaj előkészítését, ugyanis fontos, hogy a telepítés idejére a frissen trágyázott (akár szerves, akár műtrágyázott) talaj összeérjen és megülepedjen. A tápanyagot a gyökérzónába kb. 40-60 cm-re forgassuk, szántsuk, vagy ássuk a talajba. Ha műtrágyázunk, akkor komplexet válasszunk (nitrogén, foszfor, és kálium tartalmút).
Házikertben a legjobb az érett istállótrágya, vagy az érett komposztföld alkalmazása, ezek ugyanis megfelelő arányban tartalmazzák a leendő gyümölcsfáink számára a felvehető tápanyagot, és nem terhelik a környezetet sem.
Az időjárásnak köszönhetően szüret előtt még permeteznünk kell, főleg az almatermésűeket lisztharmat és varasodás ellen, mely esztétikailag rontja a gyümölcsöt és a tárolhatóságát is befolyásolja. Permetezésnél figyelembe kell venni a szüret időpontját ez élelmezés-egészségügyi várakozási idő (10-14 nap is lehet) miatt. Folpan (varasodásra, moníliára), Cuproxat FW, Microthiol Special (lisztharmat).