okt
01
2015

Haszonkert - 41. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 október 14)
PDFNyomtatásE-mail

Mogyoró, naspolya

A mandulát akkor kezdjük el szüretelni, amikor az első gyümölcsök maguktól lepottyannak, és a zöld héja elválik a csontjától. A földre hullott termést mihamarább szedjük fel, mert a huzamos ideig földön tartózkodott termés megbarnul, vagy megpenészedik.
A mogyorót is szedjük le a bokorról, és száraz, levegős helyen tároljuk. Lassan szüretelhető a birs és a naspolya is. A naspolya fagytűrő, sőt kell is, hogy megcsípje egy kicsit a dér, ugyanis utóérő és így válik fogyasztásra alkalmassá. A birset azonban fagymenetes gyümölcstárolóban kell tárolni, de az almától, körtétől érdemes elkülöníteni, mert erős illatát könnyen átveszik.
Ahol lehet, kezdjük meg a kert felásást, hogy már az őszi csapadéknak legyen ideje beszívódni, és a csapadékos idő ne hátráltassa eme munkánkat.