okt
22
2015

Haszonkert - 44. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 december 20)
PDFNyomtatásE-mail

 

Tápanyagfeltöltés

Itt van az ideje a kertek tápanyaggal való feltöltésének, most kell visszaadnunk a termésben betakarított tápanyagot a talajnak, s mindezt azért, hogy jövőre is bőséges terméssel lásson el bennünket.
A letermett egészséges növényi részeket szedjük össze, és vigyük a komposztra, a száraz növényi részeket ásás során beleforgathatjuk a talajba.
Az érett tárolt komposztot is most kell a talajba juttatni, erre a legjobb módszer a talajra terítés után ásóval vagy ásóvillával való alapos beleforgatás. Ha zöld növényi részeket forgatunk bele a talajba (kivéve zöldtrágya növényeknél – ezek ugyanis bőséges nitrogént tartalmaznak)
Érdemes 1-2 dkg/m2 nitrogén tartalmú műtrágyát is hozzáadni, a biztos lebomlás érdekében.
Ha kemikáliát pótolunk, akkor most kell a foszfor (P) és a kálium (K) tartalmúakat kijutatni, ezek ugyanis talajhoz kötődnek, és így lesznek a növények számára felvehetőek. A nitrogén (N) műtrágya gyorsan oldódik és könnyen a talajvízbe lemosódik, ezért ennek a kijutatását vagy fejtrágyaként, vagy kora tavasszal végezzük. Az NPK (komplex) műtrágyákat azonban most kell kijutatni, mert a komponensek a talajhoz kötődnek – ezek általában lassúlebomlású szerek.
Ősszel kijuttatható természetes alapanyagú trágyák:
Bioflóra, Bactasol, Cofuna, Biovin szárított szarvasmarhatrágya.
Bátran akár minden évben használhatóak, a gyártó által megadott mennyiségben.
Kemikáliák:
-NPK 15: 15: 15
-kálisó, szuperfoszfát
Ezeket csak akkor használjuk, ha a hiánytünetekből ezek pótlására következtetünk, vagy olyan növényt ültetünk, amelynek nagyobb a tápanyagigénye.