17
2011

BIO – termesztés, vegyszermentes, vagy csak a biokörnyezetben használható szerek alkalmazásáról

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2011 július 15)
PDFNyomtatásE-mail

Sajnálatos, hogy a köztudatba úgy ment át a biotermesztés fogalma, az emberi fogyasztásra kerülő terményeket gyenge, rövid várakozási idejű vegyszerekkel kezeljük. Szakmai bemutató foglalkozásunkon tapasztaltuk, hogy a meglátogatott termelő egyáltalán nem ilyen leegyszerűsített formában gazdálkodik. Ő az integrált módszerrel dolgozik. Tudja, hogy a biológia az élő természetre vonatkozó tudományos ismeretek rendszere, összessége. Jó talajmunkával gyomokat írt, nedvességet őriz meg, levegőztet, a lemosódott tápanyagokat felhozza a gyökérzónába, a kártevő rovarokat, mezei pockokat és sok más kártevőt gyérít, kiváló minőségű vetőmagot használ. Lényegében a növényeket olyan kedvező kondícióba hozza, hogy azok ellenálló képessége eleve kivédje a kártékony gombák, állati kártevők ártalmának jelentős részét. A vegyi és biológiai szerek használata csak kiegészíti a megelőző munka hatását.

A termelő saját terményeiből készített tartósított, kiválóan ízesített, száraz és páclében értékesíthető termékeiért, nagyobb távolságról is érkeznek vásárlók. Minden terméke vevőre talál. A találékonyság, a tapasztalat, szakmai hozzáértés alapján egyre bővül a biotermékek köre. Számunkra a szemlélet, a módszer elterjedésének lehetősége, az ország lehetséges jövője volt a legnagyobb tanulság, mint kertészkedő, saját kertjeinkben máris vásárlói lettünk több ártalmas vegyszer helyett a környezet és egészség kímélő anyagok alkalmazásának.