jan
01
2016

Díszkert - 02. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2016 február 05)
PDFNyomtatásE-mail

 

A víz szerepét külön nem kell tálán hangsúlyozni, mert mindenki ismeri. Növényeink a szükséges vízmennyiséget rendszerint a talajból veszik fel, emellett azonban fontos a levegő páratartalma is. A növények öntözésére jó recept nincs. Általános szabály, hogy talajuk állandóan nyirkos legyen. Ezt legkönnyebben tapintással állapíthatjuk meg. Ha talaj felső rétege szárazon morzsás: öntözzük. Egy-egy önözéskor mindig az egész földlabda nedvesedjék át. Önözésre lehetőleg mindig állott vizet használjunk.

Vannak vízigényes növényfajok, amelyek vízbe állítva díszlenek legjobban (pl. vízipálma). A legtöbb növény azonban nem kedveli a túlzott öntözést, a túlöntözés hatása többnyire levélsárgulás, gyökérrothadás formájában jelentkezik. Hasonló jelenségeket észlelhetünk, ha a tartóedénynek nincs lefolyónyílása, s a fölösleges öntöző víz nem folyhat ki. Ilyenkor a pangó víz még fulladást is okozhat. A gyökérrothadás legbiztosabb jele az, hogy a növény levele zöld ugyan, de a talaj nedvessége ellenére fonnyad. Máskor az elkorhadt gyökerek nem bírják ki a felső hajtások súlyát, s a növény kidől a tartóedényből. Ilyenkor az elpusztult gyökereket éles késsel távolítsuk el az ép részig, utána ültessük át a növényt megfelelő méretű edénybe, jó vízáteresztő talajba. A növénynek ilyekor rendszerint kevés gyökere marad, ezrét egy ideig dugvány módjára kezeljük, párás környezetet biztosítsunk számára.

A vízadagolást a növény egyedi igényén kívül a hőmérséklet, a levegő páratartalma és a napfényes órák száma is befolyásolja. Alacsony hőmérsékleten, téli időszakban mindig óvatosan öntözzünk. Vigyázzunk arra, hogy a tányérkában, cseréptartókban ne maradjon felesleges öntözővíz. Ha párásabb a levegő a növény kevesebbet párologhat, ezrét öntözni se kell annyira, mit száraz levegőjű helyen.

Ügyeljünk a növények nyugalmi időszakának betartására, amely növényenként más-más évszakban van. Ilyenkor a növények nem hajtank új levelet és hajtást, csak a meglévőket tartják fenn, tehát magától értetődően kevesebb vizet és ritkább tápoldatozást igényelnek. Ez a pihenési időszak legfeltűnőbb a kaktuszfélénél és a pozsgás növényeknél, amelyeket a levélkaktuszok kivételével a tél folyamán a szó szoros értelmében szárazon kell tartanunk.