jan
08
2016

Díszkert - 03. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2016 február 05)
PDFNyomtatásE-mail

 

A növények részére a talajnedvességen kívül fontos a levegő nevessége is. Száraz páraszegény levegőben a növények erősebben párologtatnak. Az emiatt elveszett vízmennyiséget a talaj nedvességéből kell pótolniuk. A páraszegény levegő káros következményei legtöbbször télen a zárt fűtött szobákban jelentkeznek. Ellensúlyozásra helyezzünk párologtató edényeket a fűtőtestekre vagy a növények közelébe. Ha permetezve párásítunk akkor is csak állott vizet használjunk. Zárt virágablakoknál a nyári hőség idején is feltétlenül párásítani kell.

A növények hőmérsékletigénye ugyancsak természetes előfordulási helyük függvénye. Ez az igény mesterséges körülmények között rendszerint többé-kevésbé módosul, de bizonyos határokon belül állandó marad. Általában a legtöbb szobában tartott növény inkább elviseli a mérsékeltebb 16-21 C°-os hőmérsékletet óvatos öntözés mellett, mint a 22-25 C°-ot páraszegény körülmények között. Télen az alacsonyabb hőmérséklet és mérsékeltebb öntözés azért is helyesebb, mert a legtöbb növénynek akkor van pihenési időszaka. A túlságosan magas hőmérsékletet több permetezéssel és szellőztetéssel ellensúlyozhatjuk. A szellőztetéssel azonban csínján kell bánjunk, a huzatot egyetlen növény sem szereti, még nyáron sem. Télen pedig már egyetlen gyors lehűtés a növény pusztulását okozhatja. Nyár kivételével soha ne nyissunk közvetlenül ablakot a növényinkre. Egyébként itt is tartsuk szem előtt a szabályt, hogy helyiségünk hőmérsékleti adottságinak megfelelően válogassuk össze díszítő növényeinket. A virágzó növényeket mindig alacsonyabb hőmérsékleten tartsuk, mert így lényegesen hosszabb ideig tart a virágzás, mint melegben. Ügyeljünk növényeink tisztaságára. A jól gondozott tisztán tartott növény szépen fejlődik, s jobban ellenáll a betegségnek, kártevőknek. A tiszta környezetben a kártevők kevésbé találják meg életfeltételeiket. Növényeink időnként tisztítsuk meg a portól s a permetezővízzel rákerült lerakódástól. Tiszta langyos vízbe mártott puha ronggyal vagy szivaccsal mossuk le őket. Időnként, legalább a növények átültetése idején a virágcserepeket is súroljuk meg kívül és belül egyaránt. Ha a növényekkel valamilyen középületet díszítünk, ügyeljünk arra, hogy a közönség ne szórjon semmiféle hulladékot a növények földjére.

 

Összefoglalva: ismerjük meg növényeink környezeti igényeit, hogy meghálálhassák gondoskodásunkat. Óvatos kísérletekkel "kérdezgessük" őket, hogy válaszaik alapján úgy bánhassunk velük, ahogy kérik s kérésük teljesítését vidám szépségükkel, köszönik majd meg.