jan
15
2016

Díszkert - 04. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2016 február 05)
PDFNyomtatásE-mail

 

Nincs is olyan ember, akinek legalább gyerekkorában nem lett volna egy kis kaktusza.

Talán termete, formája, vagy éppen igénytelensége miatt sokak által kedvelt és gyűjtött növény.

A legismertebb fajtái a kardlevelű karácsonyi, húsvéti, oszlopos és fügekaktuszok.

Sivatagi növényről lévén szó, nagyon nagy a fény- és hőigénye, bár a vízigénye igen csekély, ezért legjobban ablakban, vagy ablak közeli helyen érzik magukat, és a tűző napot is jól viselik. Nyáron, ha módunk van rá, vigyük őket a szabadba, sőt sziklakertbe ki is ültethetjük őket. Ilyenkor hetente jól öntözzük meg, majd az ősz beköszöntével vigyük ismét a lakásba őket, és az öntözések számát, mennyisségét is csökkentsük le. A tél folyamán elég havonta egyszer megöntözni, sőt ha sötét helyen teleltetünk, még ennél is ritkábban öntözzünk. A tavasz beköszöntével gyakrabban kezdjük el őket locsolni, és a fagyok elmúltával ismét a szabadba vihetjük őket, az így teleltetett kaktuszaink a tavasz folyamán bőséges és szép virágzásukkal hálálják meg a gondozást.

Mostanában eléggé elterjedtek a télálló fajták, ezeket kertünkbe kiültetve, laza, homokos, kavicsos talajban takarás nélkül is nagyon jól érzik magukat, és tavasszal bőségesen virágoznak.

A virágzást követően a cserépben nevelteket átültethetjük jó vízáteresztő, lehetőleg homokkal kevert földkeverékbe.

Nem igaz a hiedelem, miszerint a kaktuszokat nem kell tápoldattal öntözni. Tavasztól nyár végéig napos, meleg helyen tartott növényeket akár kéthetente is tápoldatozhatjuk, így elősegítve erőteljesebb növekedésüket, és a betegségekkel szembeni ellenállóságát. Szaporításuk legegyszerűbb módja a hajtásdugványról való szaporítás. Ilyenkor a leválasztott növényi részt 1-2 hétig tartsuk szárazon, majd ezt követően ültessük el.

Magról is szaporíthatjuk őket, ilyenkor az előző évben megszedett magot tavasszal üveglap alá, homokos földre vessük el, folyamatosan tartsuk nedvesen, és pár hét múlva megjelennek az apró kis gömböcskék, melyet hasonlóan, mint a kifejlett növényeket kezdjük el gondozni.