22
2015

Díszkert - 05. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2016 február 05)
PDFNyomtatásE-mail

 

Ha előző évben készítettünk komposztot, akkor a már érett komposztföldet fagymentes időben terítsük ki az évelő növényeink közé, sőt a fagy ellen téli takarásra is használhatjuk.

Száraz, hideg időben apró örökzöldeket, rózsákat, ősszel telepített évelőket érdemes vagy az előbbi módon, vagy növényi szárral, esetleg fenyőgallyal betakarni.

Az örökzöldekről és a díszfáink ágairól érdemes eltávolítani, lerázni a ráesett havat, mert ilyen hidegben könnyen törnek a növények ágai. Fagyos időben a metszést hanyagoljuk, mert csak roncsoljuk növényeinket, sőt ahol kezünkkel érintjük a vesszőket, azokat felmelegítjük és ezzel megindítjuk a nedvkeringést, ami ezt követően a vesszők, ágak elhalását okozhatja.

Szerszámaink gondozásának ideje is a tél. Ellenőrizzük, nem hagytuk-e valamelyiket az elmúlt őszön földesen, sárosan. Ha így lenne, feltétlenül tisztítsuk meg és zsírozzuk be őket, s úgy tároljuk tavaszig. A szerszámnyelek is megrepedhetnek, ki is szálkásodhatnak. Ezeket cseréljük ki, vagy javítsuk meg. Ha csorbult sérült az ásónk, fűrészünk vagy ollónk, reszelővel javítsuk ki a hibát, vagy nagyobb gazdaboltok is végeznek ilyen szolgáltatást, hogy tavaszra ismét teljes értékűek legyenek és így megkönnyítjük a munkánkat is.