feb
05
2016

Díszkert - 07. hét - Kertkialakítás

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2016 február 05)
PDFNyomtatásE-mail

 

Kertkialakítás

 

Mielőtt az első kapavágást megkezdenénk, mindig készítsünk tervet. Gondoljuk végig, hogy milyen célra szeretnénk használni a kertet. A növényeket úgy válasszuk ki, hogy azok gondozása ne fáradtságot, terhet jelentsen számunkra, hanem a kertben eltöltött idő, szórakozás, kikapcsolódás legyen.

Mit is vegyünk figyelembe a kialakításnál? Van-e gyermek, akinek a házból is jól látható helyen alakítsuk ki a játszóterét. A homokozót érdemes árnyékos helyre telepíteni, vagy gyorsan árnyat adó fát a homokozóhoz telepíteni. Amíg gyermekünk kicsi, úgy kell a növényválasztást végezni, hogy még véletlenül se kerüljön mérgező termésű növény (pl.: tiszafa) a kertbe, hisz a látványos termés a gyermekek figyelmét is felkelti, így megkóstolhatja azt.

Ha nagyobb a gyermekünk, akkor egybefüggő zöldfelületet alakítsunk ki, melyet lehetőleg ne tüskés növényekkel és ne "törékeny" virágúakkal vegyünk körbe, hiszen a labda biztos ezeket veszi célba.

A kerti pihenőpagodát vagy a grillező helyét viszont az utcáról nézve a legjobban takart részre telepítsük, sőt a telket körbe záró növényeket is úgy alakítsuk ki, hogy a meghitt pillanatok kíváncsi szemektől elzárva maradjanak.

Viszont ha kertünkbe kuriózumnak számító, vagy csak szép szoliterként érvényesülő növény kerül, azt nyugodtan tegyük jól látható helyre.

A kertet, ha a szomszédoktól teljesen le akarjuk zárni, érdemes örökzöld növényt telepíteni. Erre a legjobb a brabant tuja, smaragd tuja, leyland ciprus, ezeket 80-100 cm-re ültessük egymástól, de szép az örökzöld fagyal, ez maximum 2 m magasra nő, és egy méterre 7-9 darabot kell ültetni belőle. Nagyon látványos a lombhullatókból készített sövény (pl. gyertyán), de a borbolyából vagy tűztövisből ültetett sövény , mely ugyan 1,5-2 méterre nő meg, tüskéinek köszönhetően áthatolhatatlan.

Térelválasztónk szép még a bangita (több fajtája is van), örökzöld lonc, babérmeggy.

A járdák utak elválasztására, vagy csak a "szem" vezetésére szolgáló térelválasztónak nagyon szép a kecskerágóból, buxusból, levendulából, vagy madárbirsből kialakított sövény, ezek magassága fél méter, de ide tartóznak a bokorrózsák is, melyek tövisesek, jó fajtaválasztással hosszantartó virágzással mindenki számára a kert ékei lehetnek.