feb
19
2015

Díszkert - 09. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

Ma már téves az a felfogás, miszerint a díszkertbe nem kell növényvédelmet folytatni. Nagyon sok dísznövényen (pl.: kecskerágófélék, gyöngyvessző) áttelelnek a kártevők, amelyek tavasszal az anyanövény és a környezetében élő más dísz- és haszonnövényeket is visszafertőzik. Ezt megelőzhetjük a fertőzött növényi részek metszésével, majd elégetésével. Ha gyengébb a fertőzés, növényvédő szerek használatával is megoldható, enyhe fagymentes időben lemosó permetezés (olajos szerrel) a legjobb és leghatásosabb. Tuja- és fenyőféléken kívül minden dísznövényre használhatjuk.

Örökzöldeknél legjobb, ha specifikus szereket használunk, mert így elkerülhető az esetleges károsítás, perzselés.(bordói lé+kén)

Lombhullató fáknál, cserjéknél érdemes a koronát, ágakat átnézni és a moníliával vagy hernyófészkekkel fertőzött részeket eltávolítani, majd itt is permetezést végezni.

A díszkert tápanyag utánpótlásáról se feledkezzünk meg. Lágyszárú évelőinknél csak tartós hatású műtrágyát vagy érett komposztföldet, egyéb fás és örökzöld növényeknél szerves trágyát és komposztot is használhatunk.