12
2015

Díszkert - 12. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

Fiatal, egészséges szobanövényeink gyökerei általában egy-két év alatt teljesen benövik a rendelkezésükre álló teret. Arról, hogy mennyire is szőtték be a gyökerek a földlabdát, a növény kiemelésével győződhetünk meg. Átültetésnél ne használjunk túl nagy cserepet, mindig csak az előző méretnél egy-két centiméterrel nagyobbat. A cserépből kiemelt növényt óvatosan helyezzük át a nagyobb cserépbe, de előtte a talajának felső két- három centis részét távolítsuk el, és az új cserép aljára is helyezzünk friss földkeveréket. Ültetésnél ügyeljünk arra, hogy a növény se magasabbra, se mélyebbre ne kerüljön, mint előzőleg volt.

Idősebb vagy nagy növényeknél elegendő a felső földréteg eltávolítása és friss földdel való pótlása. Ha ültetéshez agyagcserepet használunk, az ültetést megelőzően fél órára helyezzük vízbe. Átültetésnél általában háromtípusú földkeverék áll rendelékezésünkre: laza szerkezetű, savanyú talaj; közepesen laza, gyengén savanyú (a legtöbb növény ezt kedveli); kötött, ásványi anyagokban gazdag (pl. muskátlinak). De kaphatók speciális keverékek is, mint a bromélia- földkeverék, amely humuszban gazdag, laza, és negyedrész homokot vagy perlitet tartalmaz; a páfrányföld, mely három rész tőzeges föld és egy rész homok; a kaktuszföld, amely egy rész homok és egy rész föld.

Ha az átültetéshez nem bolti, "steril", fertőtlenített földkeveréket használunk, hanem kerti földet, mindenképpen fertőtlenítsük. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha néhány percre forró sütőbe helyezzük. Újabban a legtöbb növényt tiszta tőzegben árusítják, ennek az előnye, hogy a növény a tápanyagot könnyebben felveszi, de sajnos könnyen ki is száradhat a tőzeg, ezért az ilyen növények locsolására jobban figyeljünk.