19
2015

Díszkert - 13. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

Ha korábban szeretnénk dáliát virágoztatni, érdemes világos, fűtött lakásban, vagy növényházban cserépbe ültetve meghajtatni. A dáliánál fontos, hogy a gumón lévő szárrészen ne sérüljön a rügy. Ha mi teleltettük át a muskátli vagy fuxia töveket, most lazítsuk meg földjüket, vagy ültessük át, ezt követően intenzíven locsoljuk, hajtásaikat 1/3- ára vágjuk vissza, ezzel is serkentve a hajtásképződéseket.

Edényes növényeinket (leander, muskátli, angyaltrombita) még a jó idő ellenére se állítsuk ki a szabadba, mert bármikor fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet. Virágos erkélyládáinkat újítsuk fel, a tavalyi földet távolítsuk el, a ládákat fertőtlenítsük (Hypos víz) és friss földdel töltsük fel. Az egynyári virág ültetéséig árvácskát, vagy százszorszépet ültethetünk beléjük, de szép megoldás, ha a kertből veszünk fel egy-két hajtásban lévő hagymásainkból. Még csak ezek díszlenek igazán virágládáinkban. Az elvirágzást követően kiültethetjük őket, és jövőre újból virágoznak.

Lassan készülhetünk a gyep vetéséhez, vagy az elmúlt ősz folyamán vetett gyepfelület szükséges pótlásához. Első lépésben mérjük föl a bevetendő területünk nagyságát. Felülvetésnél 2-3 dkg magot szórjunk négyzetméterenként.