26
2015

Díszkert - 14. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

Most a legalkalmasabb az idő a fű telepítéséhez. A jól megmunkált, gyommentes asztallap simaságú talajra, 20-25 négyzetméterenként 1 kg fűmagkeveréket vetünk. Általában a sport keverék (taposás álló, kevés odafigyelést igénylő, de rendszeres csapadék és tápanyag mellett nagyon szép egyöntetű) a legkedveltebb, de a golf keverék, mely előbbinél törpébb, nagy víz és tápanyag igényű, sűrű (5-7 napos) nyírást és rendszeres „levegőztetést” igénylő fűfélék keveréke.

Ha a meglévő gyepet szeretnénk felújítani, a gyep kézi vagy vegyszeres gyomirtása után – ezt csak szakember segítségével végezzük - lazítsuk meg talajszellőztető géppel, vagy gereblyével a talajfelszínt 2-3 cm mélyen, és szórjuk a felületre a fűmagkeveréket, majd vékony kb. fél cm vastag sárga homokkal, vagy gyommagtól mentes virágfölddel terítsünk el, és hengerezzük meg.

Ha nincs elég csapadék, rendszeres öntözés mellett, 16-20 nap múlva már nyírhatjuk a gyepet.

A fiatal gyep tápanyag utánpótlását is ebben a hónapban végezzük el. Ma már a sima nitrogén műtrágyán kívül kaphatók nagyon jó, hosszú hatású, akár 8-9 hónapos SCOTTS nevű gyeptrágyák, melyek használatától gyepünk egyenletesen nő és szép felületet biztosít egész éven át, sőt a gyepfelületben is kevesebb gyom fejlődik ki, és a mohásodás is megszűnik.

Ezeket a szereket elegendő évente használni. Rendszeres használatnál a gyep élettartama nő, és a használati értéke is nagyobb lesz.