áp
02
2015

Díszkert - 15. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

Ma, amikor mindenki mindent gyorsan akar elérni, nekünk kertészeknek alkalmazkodnunk kell az elvárásokhoz. Azonnal kell kész parkfelületeket biztosítanunk, nagyméretű kifejlett fákat, cserjéket, gyepfelületet létesítenünk egy nap alatt. Ennek megvalósítása gyeptéglával vagy gyepszőnyeggel történő füvesítéssel nem elképzelhetetlen.

A telepítés lényege és menete a következő: a jól előkészített (mintha füvesítenénk), humuszban gazdag talajt elsimítjuk, gereblyézzük, hengerrel tömörítjük, majd erre helyezzük a gyeptéglát, ami általában 40 cm x 40 cm, vagy gyepszőnyeget, mely 40 cm x 250 cm, és 2 cm vastag kiszerelésben szerezhető be. Az ilyen gyepfelület két éve telepített fűkeverékekből áll, melyek gyommentesek, és minőségileg is első osztályúak, illetve szép egybefüggő gyepfelületet alkotnak.

A gyeptéglákat vagy a gyepszőnyeget szorosan egymás mellé, hézag nélkül kell lerakni. Az összetoldásokat a munka végén meg kell hengerezni, hogy kiszoruljon alóluk a levegő, és így könnyen meginduljon a gyökeresedés, ami 10-14 nap alatt, bőséges öntözés mellett, meg is történik. Az időjárástól függően naponta, vagy kétnaponta kell öntözni.

Az első nyírást 4-6 nap múlva lehet elvégezni, majd érdemes még egyszer áthengerezni a felületet.

Fűmagvetéssel szemben nagy előnye, hogy azonnal kész, egyenletes, szép látványt nyújt. A telepítést követő 2-3 hét után bármilyen igénybevételnek kitehető. Sportolásnak is, de érdemes erre a célra megfelelő típust választani, pl.: stadion vagy pázsit gyepszőnyeg.

Másik fontos előnye, hogy nem képződik gyom, és a későbbiekben is csak elvétve jelenhet meg a felületen, mivel a talajt leárnyékolja.

1-2 hét (legyökeresedés) után kisebb a vízigénye, mint a vetett fűnek.

A téli hónapokat kivéve egész évben telepíthető.

Egyetlen hátránya, hogy a fűvetéshez képest kb. ötször annyiba kerül, de ha belegondolunk mi is mennyi energiát fektetünk a gyep telepítésébe és gondozásába két év alatt, akkor megértjük miért is kerül ennyibe, és így már nem is tűnik olyan soknak.