áp
16
2015

Díszkert - 17. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

A fű a legtöbb kertben megtalálható, de hogy mennyire lesz díszítő értékű az nagyban rajtunk, és az általunk nyújtott kezelésektől, gondoskodástól függ. A folyamatos növekedés miatt a tápanyagra is folyamatosan szüksége van egész éven át.

A fű vegetációja során folyamatosan, de nem egyenletesen nő, ezért táplálásra van szüksége ahhoz, hogy dús, ellenálló és szemet gyönyörködtető, jól használható (pl.: sportolásra) legyen.

A szép gyepfelület eléréséhez nem elegendő a jól előkészített talajba vetni a minőségi fűmagot, hanem azt rendszeresen öntözni és nyírni is kell.

Ma már olyan korszerű tápanyagok vannak, amelyek használatával akár homokos talajon is a rendszeres öntözés mellett gyönyörű zöldfelületet érhetünk el. Az egyik ilyen programozott tápanyag-ellátású műtrágyacsaládot (Scotts műtrágyacsalád) szeretném most ismertetni, melynek használatával biztosak lehetünk gyepünk sikerében.

Hasznos tudni azt, hogy a jól táplált gyepet kevésbé viseli meg a tél, tavasszal könnyebben indul meg a fejlődése, nem támadják meg a különböző gombabetegségek, és a nyári aszályt is jobban elviseli.

A tápanyag tartalmaz nitrogént (N), mely a növekedést, míg a foszfor (P) a gyökeresedést, a kálium (K) a vízgazdálkodást javítja, és ráadásul olyan mikroelemeket is tartalmaz, mely a gyep ellenálló képességét is fejleszti.

A gyanta alapú vivőanyagának köszönhetően a tápanyagot a teljes vegetációs idő alatt (6-8 hónapig) folyamatosan adagolja, és víz- és hőmérsékletarányának figyelembevételével adja ki magából a tápelemeket. Kapható olyan változata is, mely 8-10 hét alatt fejti ki hatását. Ez az ideális a fűvetéshez, starterként, de a gyeptégla kiterítése előtt, vagy utána is kijuttatható.

Egyes változatai, még a mohásodott gyepet is képesek regenerálni. A folyamatos használatától a mohafoltok teljesen megszűnnek.

A gyep az egész vegetációs idő alatt növekszik, ami tavaszi időben erőteljesebb, míg a nyár végétől egyre lassabb, de ezek a tápanyagok ezt tudják követni.

A hosszú hatású (6-8 hónapos) tápanyagokat hóolvadástól májusig kijuttathatjuk, de legjobb a tavaszi első fűnyírás előtt és a gyepszellőztetés után.