áp
23
2015

Díszkert - 18. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

A lakásban tartott, hajtatott (cserépben virágoztatott) hagymásainkat huzódtasunk vissza, azaz folyamatosan csökkentsük az öntözésüket, vagy egyszerűen csak ültessük ki a kertbe.

Május közepéig ültethető még a kannavirág, és a dália gumói is. A fenyőfélék ültetésének ideje hamarosan véget ér, ezek majd csak augusztus végétől ültethetők teljes biztonsággal. A frissen ültetettet rendszeresen és bőségesen öntözzük. Ha nagyon meleg helyre ültetünk fenyőfélét érdemes nádfonattal, vagy lapkelmével körbevenni, így elősegítjük a biztosabb begyökerezést, és megelőzhető a friss hajtások leégése.

A kora tavasszal virágzó cserjéinket (babarózsa, aranyvessző) elvirágzást követően visszavághatjuk, és formára is alakíthatjuk őket. Általában minden virágzó cserjére igaz, hogy elvirágzást követően kell visszavágni, mert a túl későn, ősszel, visszavágott, tavasszal nem hoz virágot.

Lágyszárú évelőket csak akkor kell megbolygatni, ha a helyük leárnyékolódott, vagy összezsúfolódtak.

Az elvirágzott orgonán előtörő sarjhajtásokat folyamatosan távolítsuk el.

Május közepétől nyugodtan kiültethetőek az egynyári virágok, és az erkélyládákba is kikerülhetnek a muskátlik.

Mostanában gyakran láthatunk különböző hernyókat a dísznövényeinken. Ezek túlzott elszaporodásukkal jelentős kárt tudnak okozni. Ellenük a védőszerek: Dimilin, Karate, Dipel (biotermesztésben is használható).