áp
30
2015

Díszkert - 19. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

Kertünk kialakításánál a helyi, és környezeti adottságokat is figyelembe kell venni. A sziklakert kialakítása nem kis anyag és energia igényű, mert ha belegondolunk sem a jó minőségű munka, sem pedig a kő nem olcsó, ezért érdemes jól meggondolni a helyét, a formáját és az elhelyezését, hiszen ezt nem 1-2 évre, hanem 10-15 évre készítjük.

 

Nagyon szép, és látványos alpesi kertet alakíthatunk ki rézsűs területen, vagy domboldalon, de hasonló megoldás, ha házunkat, vagy teraszunkat az udvarszinttel, rézsűvel hozzuk össze.

Ilyenkor mi magunk építjük a domboldalt, azaz a rézsűt. Fontos szempont a rézsű talajának megválasztása. Jó víztartó, de nem túl agyagos talaj a legjobb, mert az így kialakított felületet mossa le legnehezebben a víz. Ezután következhet a füvesítés, vagy élő, vagy betonból készült kövekből természetes hegyekhez hasonlóan történő kirakás. A lényeg, hogy olyan követ válasszunk, ami nem fagy szét. A legjobbak a nem friss fejtésből származóak, ezek ugyanis élesek, csúcsosak. A víz által mosottnak tűnők, vagy netán már mohás felszínűek az igaziak (ilyen pl.: a fehér mészkő). Úgy építsük be őket, hogy azok felületének 1/3-a legyen csak ki a földből, így biztosan nem mozdulnak el.

Sokan vannak, akik a sziklakerti növények változatossága miatt még a sík területen fekvő kertjükben is sziklakerteket alakítanak ki, ennek alakja lehet spirálvonalas, nyújtott, kifli alakú és félköríves. Ezek annak ellenére, hogy tájidegenek, szépen kialakítva, jó növényválasztással a kert ékei lehetnek

A jó növényválasztáson áll, vagy bukik a sziklakert szépsége.

Fontos, hogy ismerjük a tájolását, hogy mennyire árnyékolja le saját magát. Ahol egész évben gyönyörködünk benne. Úgy válogassuk össze az évelő virágokból, hogy azok tavasztól késő őszig folyamatosan virágozzanak. A tél miatt érdemes törpe, vagy nagyon lassú növésű örökzöldeket, törpefenyőket választani. Növények kiválasztása fény igény szerint történjen. Lehetőleg a sziklakertünk 40%-ban örökzöld, 60%-ban évelő növényekből álljon.

Napos oldalra virágzóakat, de lehetőleg szárasság tűrőket válasszunk, míg árnyékos oldalra levelükkel díszítőket, vagy örökzöldeket válasszunk.

A legfontosabb, hogy a rézsű magasságánál nagyobb növényt ne válasszunk, mert ez elnyomja a többi növényt, azaz az apróbbak nem tudnak érvényesülni.

A rézsű betelepítése felülről lefelé történő beültetéssel történik. A csúcsi részre apró termetűeket ültessünk, míg az aljára a nagyobbakat. Az örökzöldeket szétszórtan, arányosan ültessük, minden 15-20 növény mellé egy örökzöld kerüljön.

Fenyőkérget ne vigyünk a sziklakertbe, mert csak rontja az összhatást, a sziklakerti növények sem érzik jól magukat mellette, mivel elsavanyítja a talajt.