07
2015

Díszkert - 20. hét - Új növényeink átültetése

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

 

Új növényeink átültetése


A jó idő beköszöntével vásárlásaink során mindig belebotlunk egy-egy növénybe, mellyel szívesen gazdagítanánk kertünket.
Mielőtt a vásárlás mellett döntenénk, érdemes tisztába lenni néhány dologgal:
Először is a kertünk adottságait kell figyelembe vennünk. Azon belül is a talajt, mert nem mindegy, hogy milyen típusú a talajunk pl.: meszes talajra érdemes őszibarackot, mandulafélét, míg a savanyú talajra áfonyát, rododendront ültetni.
Másodsorban fontos a kertünk tájolása. Ez ugyanis a kert árnyékoltságát, uralkodó szélirány hatását befolyásolja. Az utóbbi években a talajvíz mozgása is meghatározza a telepíthető növények számát. Ezzel a problémával nem rögtön az ültetéskor találkozunk, hanem az évek folyamán derül ki. A legtöbb fás szárú növény nagyon rosszul viseli a magas talajvizet, talán nincs is növény mely a pangó vizet elviseli. Legjobban a gyep bírja a tartós vízborítást.
Térjünk csak vissza a vásárlandó növényhez Általában a cserépben kaphatóak, kisebb méretűek, és tőzegben vannak ültetve.
A tőzeg, a legolcsóbb ültetőközeg a kertészetekben. Nagyon jó víztartó képességgel bír, de van egy nagy hátránya, ha egyszer kiszárad többé nem szívja fel a vizet, és a beleültetett növény elpusztul. Ha ilyen növényt vásárolunk, mihamarabb ültessük át (főleg ha szobanövényről van szó) virágföldbe, vagy ültessük ki a kertbe. Ültetés előtt mindig öntözzük meg őket, mert így nem esik szét a földlabdájuk.
A másik lehetőség, hogy földlabdás növényt vásárolunk, és ebben az esetben nincs más teendőnk, mint ültetéskor nem kell eltávolítani a földlabdát borító jutacsomagolást, mert ez egy-két hónap alatt lebomlik Az el- és átültetett növényeket mindig bőséges vízzel öntözzük be. Az átültetést lehetőleg borús időben végezzük. Az átültetett növényt árnyékos helyre tegyük 2-3 napig, mert ezzel is csökkentjük a párologtatást, és így több ereje marad a növénynek a begyökeresedésre.