14
2015

Díszkert - 21. hét - Szedjük fel hagymásainkat

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

Szedjük fel hagymásainkat

 

Tavaszi hagymásainkat most már nyugodtan felszedhetjük, és válogatás után száraz, hűvös helyen tároljuk a szeptemberi visszaültetésig. Az apró hagymákat érdemes egyszerre visszaültetni, hogy még fejlődni tudjanak, és esetleg jövőre virágot is hozzanak. Most már nyugodtan kirakhatjuk a virágládáinkat, és a tápanyag utánpótlást is elkezdhetjük. Jó megoldás, ha minden második öntözés alkalmával tápoldatot is juttatunk számukra, így erős töveket és bőséges virágzást kapunk.

A növény választásánál vegyük figyelembe az adottságainkat, az ablakaink, erkélyeink fekvését. Északi oldalra begónia, vagy fuxia féléket, míg a déli fekvésűekre petúniát, vagy muskátlit érdemes telepítenünk, ha az őszig szeretnénk gyönyörködni virágzásukban.

Lassan a nagyobb szobanövényeinket is kitehetjük a kertünk árnyas részeire, hogy a jó levegőtől, és a nyári esőktől felfrissüljenek. A virágzó növényeket csak elvirágzás után vigyük a szabadba. Az elvirágzott tavaszi cserjéinket nyugodtan visszametszhetjük, az elszáradt, illetve a beteg részeket távolítsuk el róluk.

Még nem késő a kardvirághagymákat elültetnünk őszi virágoztatásra. A korábban elültetetteket folyamatosan ellenőrizzük, és a beteg hagymákat azonnal távolítsuk el.

Az első rózsáink lassan elnyílnak, az elvirágzott részt az alatta lévő 2-3 levéllel távolítsuk el, így szebbek és virágosabbak lesznek a töveink.

A futórózsánál elegendő az elvirágzott virágfejeket levágni. Ha fekete, vagy zöld levéltetű megjelenik a rózsatöveken, azonnal kezdjük meg a védekezést. Ha időben észleljük, akkor bármely rovarölőszerrel eredményesen védekezhetünk ellenük.

A kerti növényeink öntözésekor ne feledkezzünk meg a tápanyag utánpótlásról sem. Érdemes a virágzó növényeinket plusz tápanyagban részesíteni. Erre a legjobbak a lombtrágyák, melyek beöntözéssel is kijuttathatók (Wuxal, Voldünger, Vitaflóra, Humix).