28
2015

Díszkert - 23. hét - Aranyhalak a balkonon

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 26)
PDFNyomtatásE-mail

 

Aranyhalak a balkonon

 

Néhány tanácsot, vagy inkább ötletet szeretnék adni azoknak, akiknek nincs kertjük, de növényekkel szeretnék körbevenni otthonukat. A legegyszerűbb megoldás, egy termetes virágláda (legalább 20-30 literes), melybe már nem csak egynyári növényeket vagy muskátlit ültethetünk. Egy ekkora edénybe már a törpe növésű örökzöldek is jó pár évig megélnek, elegendő csak arra odafigyelni, hogy a virágláda melybe növényünk kerül, vízelvezető nyílással legyen ellátva, és fontos még, hogy télen is (fagymentes időben) gondoskodnunk kell a locsolásáról.

Nagyon jól néz ki, és egész évben dekoratív, ha az örökzöldek közé évelő virágokat ültetünk, melyeket úgy válasszuk ki, hogy milyen az erkélyünk tájolása (fényigény szerint), és virágzásuk tavasztól őszig kihúzódjék.

Egy lapos edénybe, vagy cseréptálba apró sziklakerti növényeket kődekorációval összeültetve, akár egy miniatűr sziklakertet is létrehozhatunk. Ennek előnye, hogy nincs nagy vízigénye, 4-5 évig is dekoratív és igazán kis helyen is elfér. Az ilyen edényt egy-egy érdekes kővel, vagy egy faággal még látványosabbá tehetjük.

Azok, akik ennél is többre vágynak, apró tavacskát is létesíthetnek erkélyükön, nem kell hozzá más, csak egy 60-100 literes műanyag dézsa, 4-5 db törpe nád és egy törpe tavirózsa. Ha keringető szivattyút is teszünk bele, még 2-3 aranyhalat is tehetünk bele. Ezzel csak annyi a gondunk, hogy a tél folyamán fagymentes, minimum 10 °C –s helységbe kell vinnünk, vagy egy akváriumi légpumpát belehelyezünk, ami 24 órán keresztül üzemel, ezzel megakadályozza a víz felületének befagyását.