11
2015

Díszkert - 25. hét - Kerti tó kialakítása

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 június 24)
PDFNyomtatásE-mail

 

Kerti tó kialakítása

 

Ma már nagyon sok kerttulajdonos el sem tudná képzelni kertjét „víz” nélkül, ami egy kisebb kertben madáritató, míg a nagyobbakban, tó formájában jelenik meg. Mielőtt hozzáfogunk tavunk kialakításához, érdemes végiggondolnunk, nem teremtünk-e ezzel esetlegesen veszélyforrást (pl. kisgyermekeink számára).

A kerti tónál a méret a lényeg. Ha túl nagy nem tud érvényesülni, és a kialakítása is nagyon költséges. Ha túl kicsi, nagyon nehezen áll be a biológiai egyensúly. Tudnunk kell, hogy a kerti tavat nemcsak elkészíteni költséges, de ahhoz, hogy szép maradjon, a fenntartását is meg kell fizetni.

Az ideális méret legalább két-három négyzetméternyi vízfelületet tesz ki, és legalább a tó 1/3-ának 90-100 cm mélynek kell lennie ahhoz, hogy az öntisztulás meginduljon, és a halaink, tavirózsáink épségben kitelelhessenek.

Vásárolhatunk már kész tavakat is, melyeket csak le kell ásnunk a talajba, az előre elkészített homokágyba. Ennek lényege a könnyű beszintezés és a puha homoknak köszönhető védelem a falra nehezedő nyomással szemben.

Ha mi szeretnénk formázni, alakítani a tavunkat, melynek csak a fantáziánk szabhat határt, akkor speciális tófóliát kell használnunk, melyből számtalan kapható, mind anyag, mind méret és vastagság tekintetében.

Általános szabály, hogy az 1 méternél mélyebb tavat 1 mm, vagy annál vastagabb fóliából készítsük. A kisebbekhez a 0,6-0,8 mm-es is elegendő.

A tavat a kertünkben úgy helyezzük el, hogy a ház teraszáról, vagy a nappaliból legyen rá megfelelő rálátás. Nem árt, sőt a víz öntisztulásának elérése céljából még jó is, ha tavunk néha árnyékba kerül, vagy egy része (25%-a) folyamatos árnyékot kap.

Ha lombos fa adja az árnyékot a lehullott lombot folyamatosan szedjük össze a vízfelszínről, vagy takarjuk le hálóval az őszi lombhullás idején.

A tó építésénél különböző rétegeket kell kialakítanunk úgynevezett lépcsős, teraszos megoldással. Ennek köszönhetően a víz könnyebben melegszik fel, a növényeket pedig igényük szerint a különböző zónákba tudjuk elhelyezni, sőt a sekélyebb részek a halaink szaporodásának helyéül szolgál.

Mivel egy kerti tavat nem egy szezonra tervezünk, hanem hosszú évekre, megvalósításához célszerű szakember segítségét kérni, aki nemcsak a kialakításban, de a növények kiválasztásában, sőt a későbbi gondozásban is segítségünkre lesz.