18
2015

Díszkert - 26. hét - Öntözni, öntözni

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 június 24)
PDFNyomtatásE-mail

 

Öntözni, öntözni

 

A krizantémot most ültessük ki a talajba, vagy földbe süllyesztett cserépbe. Az utóbbi azért jobb, mert ősszel kevésbé sínyli meg az átültetést.

Kúszónövényeink gyorsan fejlődnek (trombitafolyondár, lilaakác, klemátisz), ezért támasztékot, pergolát kell számukra készíteni, hogy a hajtások ne keveredjenek össze, és ne gyökeresedjenek le.

Ha száraz az idő, a tavasszal ültetett cserjéinket és örökzöldjeinket, a virágzó egynyárikat folyamatosan öntözzük. Eredményesebb a ritkán alaposan, mint a sűrűn keveset elvű locsolás. Igaz, a rendszeres öntözés hatására a talajfelszín megkeményedik, ezért ha megszikkad kapáljuk, vagy lazítsuk meg. Ha szép és bőséges rózsavirágzást szeretnénk, érdemes rózsatöveinket plusz tápanyagban részesíteni (pl.: Waldünger granulát, Humix, Komplex műtrágya). Július közepén ezt a tevékenységet hagyjuk abba, mert a túlzott tápanyagtól a hajtások nem tudnak beérni. A virághagymákat (nem kell évente, elég 2-3 évente) már most szedjük fel, tisztítsuk és válogassuk, majd száraz, hűvös helyen tároljuk az őszi elültetésig. Az erkélyünk és ablakaink növényeiről sem feledkezzünk meg. Az öntözés és rendszeres, akár hetenkénti tápanyag utánpótlás miatt az elszáradt leveleket, virágokat és a sérülteket is rendszeresen távolítsuk el.

Ha rovarkártevőt találunk rajtuk, akkor Mospilan nevű készítménnyel legalább két alkalommal permetezzük le.