02
2015

Díszkert - 28. hét - Kerti tó fenntartása 1.

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 július 02)
PDFNyomtatásE-mail

 

Kerti tó fenntartása 1.

 

Annak érdekében, hogy a kerti tavunk a hétköznapok örömteli változatosságát és az előttünk lezajló természetes körforgás varázsát nyújtsa, nem elég jól megépíteni. Már egy szépen elkészített, pár hetes kerti tó is rengeteg figyelmet és munkát jelent a kerttulajdonosok számára.

Még a legtökéletesebben elkészített tó sem tud rendesen „beállni”, öntisztító, önfenntartó lenni fokozott figyelmünk nélkül. A sok napsütésnek és magas hőmérsékletnek köszönhetően a tóban a vízminőség nagyon gyorsan változik, ugyanis az élőlények életaktivitása felgyorsul.

Ha tavunk túl sok fényt kap a zöld algák, míg ellenkező esetben a barna algák szaporodnak el. A növényekkel (vízen úszó, vagy lebegő) úgy kell berendezni, hogy legalább a tó víztükrének 1/3-át árnyékolja le, e fölött érdemes a növényeket kordában tartani (metszeni ).

Ha tavunkat fúrt kútból tápláljuk általában a vizünk nagyon kemény. Természetes módon széndioxid igényes növényekkel tudjuk lágyítani (például hínárral), melyek a széndioxidot oxigénné alakítják. Ezek a növények a víz természetes öntisztítását is segítik: oxigéndús vízben jobb és teljesebb a szervesanyag lebomlás.

A nyári időszakban a szálasalgák is megjelennek, főleg a tó peremén, köveken, növényeken telepszenek meg, főként azoknál a tavaknál, ahol nincs vízforgatás. Aprócska, egy méteresnél sekélyebb, két négyzetméteresnél kisebb vízfelületű tavacskáknál nincs természetes vízforgás, ezt szivattyúval kell helyettesítenünk. A szivattyú teljesítményét igazítsuk tavunk méretéhez: a nagy vízforgatás ugyan olyan káros vízi élővilágunkra, mint a vízmozgatás hiánya. A párolgás miatt elég nagy lehet a vízveszteség főleg egy kis tó esetén, ezért ajánlott 7-10 naponta pótolni a veszteséget.