16
2015

Díszkert - 30. hét - Sövények gondozása

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 július 21)
PDFNyomtatásE-mail

 

Sövények gondozása

 

A nyári záporok, zivatarok elmúltával a díszkertben is akad tennivalónk. Érdemes átnézni növényeinket, hogy nem károsodtak-e? A sérült részeket távolítsuk el, a sebeket kezeljük (pl:Fagéllel).

Esős időjárás után, gyakoriak a gombás fertőzések, mely a növényeink esztétikai értékét csökkentik, sőt pusztulásukat is okozhatják. Ez ellen véd a Rubigán, és a Topas.

Az elvirágzott liliomokat, pünkösdirózsát nyugodtan visszavághatjuk. Az esők elmúltával, amint művelhető a föld, érdemes megkapálni, meglazítani a talajt növényeink között, biztosítva ezzel a talaj szerkezetét, levegőben való gazdagságát.

Készüljünk fel, hogy a sok csapadék miatt a gyep is ugrásszerűen nő, így érdemes gyakrabban nyírni, sőt ha azt szeretnénk, hogy szép zöld színét, és a fűszálak rugalmasságukat megtartsák, szórjunk ki még egy kis gyeptrágyát 2-3 dkg/m2.

Kevés olyan kicsi kert van, melyben legalább pár méter sövényként nevelt vagy alakított sövénysor ne lenne. A leggyakoribb sövénynövényeink: fagyal - örökzöld és lombhullató fajtái nagyon elterjedtek, kecskerágó - színes és zöld levelű változatát egyaránt jól alakíthatjuk, buxus - a barokk kertek nélkülözhetetlen növénye, lassan nő, de nagyon jól alakítható, borbolya – bordó leveleivel nagyon dekoratív, csak töviseivel kell vigyázni.

Örökzöldek sokasága alkalmas zárt tömör akár 4-5 m magas sövény kialakítására (tujafélék, hamisciprusok). Kialakításánál figyeljünk a megfelelő zártság eléréséhez, pl.: fagyalból 7-11 db-ot kell ültetni 1 folyóméterre, míg örökzöld fenyőfélénél 80-100 centiméterenként elég egyet földbe tennünk.

Ha lombos növényből alakítunk ki sövényt, érdemes az első pár évben 20-30 centiméterenként visszavágni, mert így szép tömött lesz. Kialakítani pedig úgy érdemes, hogy a sövény alja mindig szélesebb legyen a tetejénél, ez így dekoratívabb és áthatolhatatlan. Egy lombos sövényt 2-3 hetente nyírhatjuk éles szerszámmal, de lehetőleg ne a legnagyobb melegben tegyük, sőt, ha módunk van rá, nyírás után jól öntözzük is be.

A fenyőfélékből kialakított sövényeket egy évben maximum 2-3-szor nyírjuk. Amíg kicsi a sövény, ne géppel, inkább csak metszőollóval vágjuk, mert így kisebb sérüléseket okozunk.