23
2015

Díszkert - 31. hét - Közelítő ősz

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 július 21)
PDFNyomtatásE-mail

 

Közelítő ősz

 

A virágoskert augusztusban is folyamatos munkát ad. Az elvirágzott egynyárikat távolítsuk el, és a helyükre a nyár elején ültetett kétnyáriakat ültessük. Az elvirágzott évelőket tőből, az íriszeket 5-8 cm-re vágjuk vissza. A dísznövényeinket (a gyepet és a rózsákat is) a hónap második felétől már ne tápoldatozzuk, ne műtrágyázzuk, mert nem tudnak a télre felkészülni: hajtásaik nem érnek be és a télen fagykárt szenvednek. Lassan szaporíthatjuk tőosztással a pünkösdirózsa töveinket. A szétválasztott tőrészeket 30-40 cm mélyen meglazított humuszban gazdag talajba ültessük, a hajtásrügyeket 4-5 centi vastagon takarjuk csak be termőfölddel. Ha több tövet szeretnénk csoporttá ültetni, legalább 50-60 centiméteres távolságot hagyjunk köztük. Már nem sok van a nyárból, így minden szabadidőnket töltsük a kertben, gyönyörködjünk a természet adta, de kezünk gondozta szépségekben. Pihenés közben tervezgessünk, szeptember elejétől ugyanis füvesíthetünk és díszcserjékkel, örökzöldekkel gazdagíthatjuk kertünket, vagy cserélhetjük a kiöregedett növényeket.

Ha a gyepünket nem tudjuk öntözni, ilyenkor a nyírás mellőzésével vagy ritkításával, megóvhatjuk a kiszáradásától. A rövidre vágott fű ugyanis árnyékoló és párafelvevő felület hiányban hamarabb kisül.

Ha rozsdás foltokat találunk a növények levelén nagy valószínűséggel rózsarozsda nevű gomba támadta meg ez ellen Manzate 75 DF szerrel védekezhetünk, érdemes a nagyon fertőzött leveleket eltávolítanunk.