aug
13
2015

Díszkert - 34. hét - Hogyan öntözzünk?

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 október 14)
PDFNyomtatásE-mail

 

Hogyan öntözzünk?

 

A legősibb kertészeti öntözési mód, már a törökök a rózsakertjeiket is így öntözték, a barázdás, vagy más néven árasztásos módszer. Ennek lényege, hogy a növényeket bakhátra ültetjük, és a barázdákat vízzel feltöltjük. Nagyon vízigényes módszer, és technológiailag is nehezen valósítható meg a házi kertben. Egyetlen előnye, hogy a nagy vízborítás miatt a mikrokörnyezetében a levegő páratartalmát is befolyásolja. Egyszerűbb, ha az esőztető öntézést választjuk. A késő esti, vagy kora reggeli órákban alkalmazzuk, mert a kútból nyert hideg vízzel leperzselhetjük a növényeinket. Kedvezőbb a felfogott esővízzel, vagy állott vízzel locsolás, mert így kisebb a víznek a növényekre gyakorolt hűtő hatása.

Föld feletti öntözésnél, az esőztető szórófejek közül a legjobbak a szektoros, 360 fokban állítható csúszó talppal rendelkezők, mert ezeket a talaj taposása nélkül „csúsztatva” mozgathatjuk.

A csepegtető öntözést napközben is alkalmazhatjuk. Ez a legtakarékosabb, sőt egy keverő szivattyú segítségével még a tápoldatot is könnyedén kijuttathatjuk vele. Lényege, hogy a víz közvetlenül a gyökérzethez jut.

Hátránya, hogy a cseppek becsapódásánál kimossa a talaj tápanyagait, és tömörödöttséget okoz a talajban. Ezt a csepegtetőtestek 2-3 évenkénti megváltoztatásával, vagy a talaj lazításával, kapálásával elkerülhetjük. Az utóbbi öntözés és az esőztető öntözőrendszer elemeinek földbe süllyesztés utáni összekötéséből, és esetleg egy elektromos vezérlőpanel beépítéséből jött létre az automata öntözőrendszer. Működését az automatika szabályozza, melyet az időjárással egy érzékelő hangol össze. Az automatika gondoskodik arról, hogy növényei optimális mennyiségű vízhez jussanak meghatározott időpontokban. Az öntözőrendszerek üzemeltethetők vízhálózatról, de jelentős megtakarítás érhető el, és a növények igényeinek is jobban megfelelő öntözővíz juttatható ki a kutakból. Öntözhetünk ezen kívül ciszternából, természetes és mesterséges tavakból.

Az automatikus öntözőrendszer számos előnyt nyújt tulajdonosának: megfelelő időben juttatja ki az öntözővizet; a vízmennyisége optimális; csökken a párolgási veszteség; nem zavarja a terület használatát; távollétünkben is öntöz; nem igényel időráfordítást.

Mivel az öntözőrendszer a kert talaja alatt van, nagyon fontos, hogy csak jó minőségű termékeket használjunk, mivel cseréjük jóval nehezebb, mint egy háztartási gépé.