aug
20
2015

Díszkert - 35. hét - Tavaszi előkészületek

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 október 14)
PDFNyomtatásE-mail

 

Tavaszi előkészületek

 

A gumós évelők átültetésének ideje augusztus második fele. Túl mélyen ne ültessük növényeinket, mert a szárak végén elhelyezkedő rügyek, ha túl mélyen a talajba kerülnek, nem hoznak virágot. A korán tavasszal virágzó apróhagymások, -gumósok (a krókusz, az írisz stb.) ültetésének ideje is most következik. Ezek csoportosan a gyepbe ültetve, igen dekoratív tavaszi virágdíszt adnak. Ültetés után 5 cm vastagon szerves anyaggal (komposztföld) takarjuk az elültetett hagymákat, gumókat. A hobbiházban nevelt kétnyári palántákat (árvácska) – amint elég erősek- ültessük ki a kertbe állandó helyükre.

A dáliák fő virágzási idején válogassuk ki a legtetszetősebb színűeket és formájukat, és majd azokat szaporítsuk. Erkélynövényeinket változatlanul öntözzük és kéthetenként a tápanyagpótlásról is gondoskodjunk. A hervadt virágfejeket távolítsuk el. Az egészséges muskátliról szedjünk dugványt úgy, hogy egy-egy hajtásvéget, ha már elvirágzott, levágunk. Cserépben 3-4 dugványt egyszerre gyökereztethetünk, homokos komposztföldben.

Szobanövényeink közül a tél végén virágzó amarillisz visszahúzódtatását is kezdjük meg. Az amarillisznek teljesen lesárgul majd a levele és két- három hónapi pihenő után (addig nem öntözzük) kezd ismét hajtani előbb virágszárat, majd leveleket. Hasonlóképpen a karácsonyi kaktuszt is egyre kevésbé öntözzük mindaddig, amíg (októberben) a virágbimbók meg nem jelennek. Azután ismét rendszeresen kell öntözni

Ha még szükséges átültethetjük az arra rászoruló szobanövényeket.

A szabadban tartott edényes növényeket, leandert, angyaltrombitát öntözzük, kísérjük figyelemmel, ha kell atkák és levéltetvek ellen permetezzük.

Szükség esetén ismételjük meg virágoskertünkben is a bagolylepke hernyók elleni permetezést. A kora tavaszi hagymás növényeket (jácint, krókusz, nárcisz, tulipán) helyét lassan készítsük elő, ha szükséges fertőtlenítsük, frissen trágyázott talajba hagymás és gumós növényt sohase ültessünk.