sze
10
2015

Díszkert - 38. hét - Tavunk felkészítése a télre

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 október 14)
PDFNyomtatásE-mail

 

Tavunk felkészítése a télre

 

Ma már nagyon sok kerttulajdonos büszkélkedhet kisebb-nagyobb tóval az udvarán. Egy szépen kialakított vízfelület ahhoz, hogy megőrizze szépségét, díszítő értékét, és a benne élő növények, állatok is szépen fejlődjenek, gondozni kell. Ilyenkor -ősszel - a legfontosabb a tófenék tisztítása, ugyanis a tél folyamán a halak levermelik magukat a tó aljára. Ha túl sok az iszap, és a szerves anyag mely folyamatosan bomlik a jég alatt, akkor halainktól elvonja az oxigént és ez a pusztulásukhoz vezethet. Legjobb, ha a tó vízét lemerjük, vagy óvatosan leszivattyúzzuk, és műanyag, nem hegyes, nem éles eszközökkel a tófenekén található iszapot eltávolítjuk, és ha tudjuk, mossuk át a tómedret.

A nyár folyamán elszaporodott halivadékokat távolítsuk el (a jó arány kb. 1 m3 vízben 6-7 db aranyhalat, koi pontyból 3-4 db-ot tartsunk meg). Ha vízparti növényeink (sás- és nádfélék) vagy tavirózsánk túlszaporodtak, akkor érdemes tőosztással szétosztani, és az elöregedett, beteg részüket eltávolítani.

A növények elültetéséhez legjobb a taviföld használata (faiskolákban kapható), melyben növényeink jól gyökeresednek, fejlődnek és még a vizet sem szennyezzük vele.

A tó takarítása és a növények visszatelepítése után jöhet a tó felengedése, melyet bevizsgált talajvízzel, vagy vezetékes vízzel töltsük fel, és a halakat óvatosan tegyük bele. Legjobb, ha a takarítást követően, 1-2 nap múlva helyezzük őket vissza a tóba.

Ha nem akarjuk a vizet leszívni a tóból, elegendő, ha a tó alját tóporszívóval áttisztítjuk, így eltávolítjuk az iszapréteget is.

A tó vízének a tisztántartásához érdemes levegőztető és szűrő szivattyúkat alkalmazni.

Kémiai szereket csak a legvégső esetben használjunk, és akkor is kérjük ki szakember véleményét.