okt
29
2015

Díszkert - 45. hét - Orchideák 1.

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 december 20)
PDFNyomtatásE-mail

 

Orchideák 1.

 

Orchidea: gyönyörű, értékes, de annál kényesebb növényre gondolnak Önök is? Nos ez tévhit, nem kell félnünk a tartásuktól. Ugyan idegen éghajlaton őshonos növények, mégis nagyon sok fajuk sikeresen tartható lakásban is, sőt évről évre megörvendeztetnek minket a mutatós, hosszú életű virágaikkal. A legfontosabb dolog, amit figyelembe kell vennünk, hogy a trópusi éghajlathoz szokott növényeknek a mérsékelt égöv hideg, fényszegény tele, és forró napsütéses nyara szokatlan. Egyszerű praktikákkal a hátrányok azonban kiküszöbölhetők. Fontos a környezeti tényezők összhatása, vagyis, ha fényszegényebb időszak van, akkor hűvösebb helyre tegyük növényeinket, ne tápoldatozzuk, és kevesebbet öntözzük. Ha melegebb van, sűrűbben öntözzük, és rendszeresebben tápoldatozzuk.

A másik fontos tudnivaló, hogy az orchideák többsége (legalábbis a trópusi fajok) fán élő, epifiton növény, ezért a gyökerek szabadon állnak, s így a gyökércsúcsok is zöldek, asszimilálnak, ezért van az, hogy nem földbe ültetik, hanem laza, jól szellőző ültető kéregbe, vagy kifejezetten orchideák számára készített speciális cserépbe. Mivel gyenge és kevés tápközegbe kapaszkodik a növény, ezért vizet nem tud tárolni, illetve a növény nem is szereti a pangó vizet.

Az eredeti élőhelyén magas a páratartalom, és gyakori a csapadék is, és ott hozzászokott a kevés tápanyaghoz is, így sohase tápoldatozzuk túl gyakran. Az orchideák jól tarthatók lakásban is. Hőigény szerint kiválogathatjuk a fajtákat, és a fényigényük szerint helyezzük a megfelelő tájolású ablakba (például a déli ablakba: Cattleyák, Cymbidiumok, Dendrobiun; északi ablakba: Phalaenopsisok, Paphiopediumok stb.). Tudnunk kell, hogy az orchidea nagy ellensége a száraz levegő, tehát ne tegyük olyan helyre, ahol közvetlenül forró levegő éri, vagy párásításukat feltétlenül oldjuk meg. Legideálisabb foláriumban vagy ablakkertben tartani őket.