nov
05
2015

Díszkert - 46. hét - Orchideák 2.

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 december 20)
PDFNyomtatásE-mail

 

Orchideák 2.

 

A legkönnyebben tartható és virágoztatható orchideafajok a következők.

Kosborfürt: Származási hely elsősorban Dél –Amerika. A kevés, szórt fényt kedveli, és ezért az elhelyezését az északi ablakba javaslom. A hőigénye nyáron 16-24 0 C, télen 10-18 0C. Fontos, hogy nyáron ne hevüljön túl, ezért párásítással hűtsük, télen pedig hűvösebb helyen tartsuk. A tápanyag utánpótlásról csak nyáron gondoskodjunk. Ez a fajta nyáron erős, ősszel mérsékelt öntözést igényel. Télen elegendő a folyamatos párásítás is. A növény hajtásai ősszel fejezik be a növekedést, ilyenkor kevesebbet öntözzük, mert így a virágzást is serkentjük. A kosborfürt virágában ősszel, télen és kora tavasszal gyönyörködhetünk. Átültetéséről tavasszal, az elvirágzást követően gondoskodjunk.

Lepkekosbor: Származási helye Közép- és Dél-Amerika. Ennek a fajnak a fényigénye nagy, ezért helyválasztás szempontjából a keleti, vagy nyugati, világos ablakokat javaslom. Hőigénye nyáron 15-25 0C, télen 12-18 0C. A vízigénye nagy, de a pangó vizet nem kedveli. Tápanyagot nyáron, a növekedési időben igényel. Virágaiban egész évben gyönyörködhetünk.

Átültetéséről legalább háromévente, tavasszal gondoskodjunk.

Vénuszpapucs: Származási helye Dél-, Kelet-Ázsia. Hőigénye fajonként változó, de általában nyáron 20-25 0C, télen 18-22 0C. Ez a virág alapos öntözést igényel, de a két öntözés között hagyjuk kicsit kiszáradni a talaját. A tápanyag utánpótlásról főleg nyáron gondoskodjunk. Fényigényük nem túl nagy, a tarka levelű és a többvirágú fajtáknak félárnyék, míg a zöld levelűeknek árnyék (északi ablak). Ebből is látjuk, hogy a zöld levelűek sokkal igénytelenebbek, mint a tarkák. Átültetése egész évben lehetséges. Ha a virágszár megjelenik, alig öntözzük, inkább párásítsunk, mert ellenkező esetben a virágját elrúgja.

Néhány általánosságban elmondható gondozási tanács:

-Sok fény, tűző nap hatására a levélen sárga, kóros esetben barna égési foltok jelennek meg.

-Kevés fény esetén a levelek haragoszölddé válnak, és a bimbóit is elrúgja.

-Huzatra, vagy hideg levegőre a bimbók, levelek hullással reagálnak.

-A rendszertelen öntözés hatására a levelek gyűrötté válnak. Vízhiány esetén a levelek vége megbarnul és leszárad.

-Ha túl nedvesen tartjuk a növényt, akkor baktériumos és penészbetegségek is fenyegetik virágunkat, ezért csak kimondottan orchidea földkeveréket használjunk.

-A szívókártevőkre is nagyon oda kell figyelni, mert ha nagyon elszaporodnak a növényen, akkor már szinte lehetetlen megmenteni, és ez könnyen kedvencünk pusztulását okozhatja, de általános rovarölő szerekkel megvédhetjük őket.

Ne féljünk eme különleges és dekoratív növényektől. Egy kis odafigyeléssel sok örömünk lehet bennük.