nov
26
2015

Díszkert - 49. hét - Fagyvédelem

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 december 20)
PDFNyomtatásE-mail

 

Fagyvédelem

 

Díszfűféléinket kötözzük össze, ezzel megóvjuk a töveket a túl sok téli csapadéktól. Visszavágni csak kora tavasszal a szabad őket, mert különben kifagyhat a növényünk. A nagyon fagyzugos helyeken, vagy az ősz folyamán telepített töveket célszerű még szalmával, lombbal vagy legdekoratívabb, nádfonattal takarni.

Érdemes téli takarásban részesíteni a pünkösdi rózsát és egyes liliomféléket.

Nálunk még nem, de nyugaton már régóta elterjedt, hogy a levágott fenyőgallyal takarják a védendő növényeket, ez nem csak hasznos, de nagyon látványos is.

Rózsatöveinket is érdemes feltöltögetni, erre a legjobb megoldás az érett istállótrágya, vagy komposzt, ami nem csak a fagytól védi, de tavasztól tápanyagként is szolgál. A rózsáinkat télire ne metsszük meg, csak az elvirágzott részeket távolítsuk el.

A kerti tavunkról se feledkezzünk meg. A halak és a tó falának védelme érdekében tegyünk a tóba egy karvastagságnyi hasábfát, ez ugyanis a szél hatására mozog, így nehezebben fagy be a vízfelszín, és a felületi feszültséget is csökkenti. A tó környezetében lévő növényekről az elszáradt részeket folyamatosan távolítsuk el, megelőzve ezzel a víz elszennyeződését.