dec
10
2015

Díszkert - 51. hét - Karácsonyfa

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 december 20)
PDFNyomtatásE-mail

 

Karácsonyfa

 

Az ünnepek közeledésével nemcsak az ajándékokon, hanem azon is el kell gondolkodnunk milyen karácsonyfát válasszunk. A bőséges választéknak köszönhetően választásunknak a lakásunk mérete, no meg pénztárcánk szab határt.

Élő vagy mű, földlabdás vagy vágott? Ezek az alapkérdések.

A nyolcvanas évekig csak a közönséges luc (apró, szép zöld tűlevelű fenyő) volt az elterjedt. Ez a legolcsóbb, de a meleg szobában hamar leveti lombját. Sokak által kedvelt a feketefenyő (egyenletes ritka ágú terebélyes hosszú tűjű fajta) elsősorban gömb alakú, nagy méretű díszekkel a legmutatósabb.

Aztán a még megfizethető, de már tartós lombú duglas mely közepes tüskéjű enyhén felfelé álló ágú sűrű narancsos illatú fenyő. Sokan az illatát kedvelik, talán a sűrű ágai miatt nehezen díszíthetők.

A mindenki által régóta ismert kékes tüskéjű ezüstfenyő a következő. A kékeszöld körkörös tüskéjű általában terebélyes de rajzos fenyő már önmagában is mutatós, csak díszítéskor bökős tüskéire kell vigyázni melyeket viszonylag hosszú ideig megtart.

Talán a legszebb formájú és tüskeszerkezetű fenyők a jegenye félék: koreai, normand és a kaukázusi fajtáit árusítják. E fák a kertben szoliterként is megállják a helyüket, élénkzöld tüskéjük a fonákukon két ezüstös csíkkal, nagyon dekoratív. Nem hullajtják le a tüskéjüket, hiszen ezek rászáradnak az ágakra.

Ha vágott fát úgy tesszünk az állványba, hogy alulról vizet is tud felszívni, amelyet folyamatosan pótolunk- egy tálkából, akkor biztosan sokáig gyönyörködhetünk a fenyőből lett karácsonyfánkban.

Ha tartós karácsonyfát szeretnénk érdemes a földlabdás fenyőkkel próbálkozni, ezek ugyanis ha öntözzük őket fajtától függetlenül biztosan nem hullajtják le a lombjukat, sőt ha leszedés után fagymentes helyen tároljuk és február végén március elején kiültetjük őket a kertbe. Hátránya, hogy nagy méretű, nehéz mozgatni.