dec
17
2015

Díszkert - 52. hét - Talajvédelem

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 december 20)
PDFNyomtatásE-mail

 

Talajvédelem

 

Ma már a legtöbb építkezés indításakor a kerttervek is készek, előre tudjuk, milyen kerti elemekkel (játszótér, sziklakert-kőkert, kerítés, konyhakert stb.) számolunk a jövőben. A kert alapja a talaj, tartósságát, beültethetőségét ez befolyásolja leginkább, meghatározó a növények kiválasztásában, szerkezete, vízháztartása, savassága, lúgossága befolyásolja a növényeink lehetőségeit, így érdemes alaposan tájékozódnunk talajunk összetétele felől, mielőtt tervrajzokat készítünk.

Érdemes megőriznünk az építési területen lévő talajt az építkezés során keletkező törmelék és taposási károktól. Ma már jól elterjedt (Ausztriában már kötelező is) a meglévő termőtalaj megóvásának azon módja, hogy a felső 25-30 cm-es réteget összetolják a kert egy védett pontjára, és miután az építőipari munkások levonultak a területről visszateríthetjük a talajt, és ezután még pótolhatjuk, feltölthetjük a plusz termőtalajjal a szükséges helyeket. Itt érdemes tisztázni, hogy a talajfeltöltésre termőtalajt érdemes használnunk. Ez általában külszíni bányák létesítésekor az onnét lehordott felső 20-40 cm termőtalajréteget jelenti. A termőréteg nem azonos a humusz fogalmával, ugyanis a humusznak a talajnak a szerves alkotórészét hívjuk. Ha nem túl jó a feltöltéshez használt talaj érdemes feljavítani. Például a kötött, agyagos talajhoz homokot keverhetünk, míg a laza, homokos talajhoz érett szerves trágyát, komposztot vagy tőzeget a vízmegkötés és a talajszerkezet javítása érdekében.

A talaj visszaterítésénél vagy feltöltésénél ügyeljünk arra, hogy a meglévő terület ne legyen nagyon összetaposva. Ha ez így van, akkor a talajt érdemes meglazítani, szántani vagy kultivátorozni, mert a két talajréteg közé beszorul a nedvesség és így pangó víz keletkezik. Ha vékony rétegben terítjük a termőréteget érdemes összeforgatni (beásni, szántani). Fontos, hogy a saját földdepónkat az építkezés ideje alatt ne hagyjuk elgazosodni, mert ezzel a gyommagokban gazdag termőréteget terítünk majd vissza a területünkre.

Ha az építkezés már egy meglévő növényekkel beültetett környezetben zajlik, akkor érdemes az ott lévő növényzetet főleg a fákat megmenteni. Ennek legegyszerűbb (És Ausztriában szintén kötelező) alkalmazott módja a fák egyenkénti körbekerítése fakalodával, amit a fa törzsétől 2,5 m-re tegyük, így védve azokat a sérülésektől és így biztosítjuk gyökérzete számára a megfelelő vízfelvételt.

Ha valamely közmű építése miatt a fa koronája vagy gyökérzete veszélybe kerül, és annak egy részét el kell távolítani, tudnunk kell, hogy amennyiben 40 %-nál nagyobb veszteséget okozunk, a fánk életben maradását veszélyeztetjük.(Ez mind a koronára, mind a gyökérzetre igaz.). A koronában okozott sérüléseket minden esetben kezeljük le fasebkezelő szerrel. Ha megoldható, telkünkön belül a fákat gyökérzetét legfeljebb két méterre közelítsük meg a közművekkel, megelőzve ezzel a későbbi kellemetlenségeket.