jan
29
2016

Haszonkert - 06. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2016 február 05)
PDFNyomtatásE-mail

 

Fagyérzékeny, téli takarásban lévő növényeinket folyamatosan ellenőrizzük, nehogy bepárásodjanak a takart részek, vagy ha szükséges erősítsük meg a takarást. Takarást igényel például a füge.

Ha az időjárás engedi, már lassan elkezdhetjük a talaj tápanyag-utánpótlását. Ha tehetjük házi kertben lehetőleg szerves trágyát (ez nem csak istálló trágya ) használjunk, vagy érett komposztföldet , mellyel a növények téli takarása mellett a tápanyag szükségletüket is pótolni tudjuk. Istállótrágyából legalább félérettet (2-3 hónapos) vagy érettet (fél- egy éves) használjunk, mert különben perzselést okozhatunk. Szerves trágyafélékhez sorolhatók a növényi és állati termékekből készített, kivont trágyakoncentrátumok.(Például: Terravita humusztrágya, szaruforgács, csontliszt Cofuna stb.)

Ha mégis a műtrágyákhoz nyúlunk, akkor a komplexeket (N-nitrogén, P- foszfor, K- kálium) részesítsük előnyben, ezekből is azokat, melyek még mikroelemeket is tartalmaznak. Ezek lebomlási ideje általában úgy programozott, hogy a tenyészidőszakban folyamatosan bomlik le, így biztosítva növényeinknek az egész vegetáció alatt a tápanyag szükségletüket, és ezeknél érdemes megemlíteni, hogy a környezetre- főleg a talajvízre- gyakorolt terhelő hatásuk is jóval kisebb. Kétféle nitrogéntartalmú műtrágya a legelterjedtebb: az egyik az Amónium-nitrát ami 34, a másik pedig a Pétisó ami 27%-os. Mindkettőből átlag 4-5 dkg-ot kell négyzetméterenként kijuttatni, ezt az adagot 1-2 dkg-mal növelhetjük a laza, homokos szerkezetű talajnál vagy a vegetációs idő alatt ismételjük meg a kijuttatást.