feb
12
2015

Haszonkert - 08. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

Fagymentes időben kezdjük meg a málnatövek hajtásválogatását, a letermett vesszőket tőből távolítsuk el - hogyha nyár végén nem vágtuk ki őket- a fertőzött ( általában vesszőfoltossággal vagy málnaszúnyoggal) részeket is távolítsuk el és lehetőleg semmisítsük meg.

A köszméte, ribizli és josta bokrokat is megmetszhetjük, itt az elöregedett részeket kell eltávolítanunk.

Magas törzsre oltott növényeknél ügyeljünk a helyes támasztékra nehogy a "böjti szelek" kárt tesznek bennük.

Ha a föld fagya felengedett még nem késő az ősszel félbemaradt ásást és trágyázást befejeznünk. Ha istállótrágyával végezzük a tápanyag utánpótlást, úgy számoljunk hogy egy kifejlett termő gyümölcsfának 10- 15 kg érett trágyára van szükség, amit a talajba 20-30 cm mélyre kell bedolgozni.

Ha kíváncsiak vagyunk miként teleltek gyümölcsfáink rügyei, vágjunk le fáink koronáinak különböző részeiről vesszőket és tegyük őket szobahőmérsékleten vízbe. A rügyek néhány nap alatt megduzzadnak és a virágrügyek kinyílnak.

E hajtatás tapasztalatait a metszések, főleg az őszibarackok metszésénél jól hasznosíthatjuk.

Ha időnk engedi nézzük át az előző években vásárolt növényvédő szereinket és amiknek lejárt vagy hamarosan lejár a szavatossága válogassuk ki.

Ezektől nem kell megszabadulnunk, a tavaszi lemosó permetezésnél ( keverési próba után ) felhasználhatjuk őket.

Ezek ugyan nem helyettesítik a lemosó permetszereket ( pl.: Nevikén, Agrol plusz, Mészkénlé, Bordói lé + kén ) de azok hatását erősíthetik és kidobásukkal sem terheljük környezetünket.