feb
19
2015

Haszonkert - 09. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

A tél vége a gyümölcsfák metszésének az ideje, ha bőséges termést és hosszú életű fákat szeretnénk érdemes a következőket megfogadnunk.

Ha gyümölcsfát hagyjuk, hogy szabadon természete szerint növekedjék sűrű koronát nevel, melyen apró, de sok termés lesz. Így ha a termés mennyiségét és nagyságát szabályozni akarjuk, akkor a metszésre is szükség van. Fiatal fáknál 1-6 évig koronaalító, később fenntartó, majd idősebb korában ritkító és ifjító metszést végzünk. A gyümölcsfák legelőnyösebb metszési ideje a tél vége, rügypattanás előtti állapot, mert ekkor még nem indul meg a nedvkeringés, és még lomb sincs a fákon, jobban áttekinthető, hogy hol kell és lehet metszeni. Kivételt képez ezek alól a mogyoró és a dió. Ezeket szeptember végén, október elején szabad csak metszeni, mert ha nem így teszünk, metszfelületén "elvérzik" a fánk. Az őszibarack metszését hagyjuk azonban utoljára, sőt az sem baj, ha rügypattanás után, pirosbimbós állapotban metsszük.

Fontos hogy metszést csak fagymentes időben végezzünk, mert ellenkező esetben fagykár keletkezik a metszés helyén. A jól kialakított és metszett koronában egyenletesen érnek be a gyümölcsök, a benapozás és levegőátjárás miatt a növényvédelem is jobban megoldható és nem alakulnak ki a különböző gombabetegségek sem.(folyt. köv.)