19
2015

Haszonkert - 13. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

Ha az idő engedi, és már lassan végeztünk a metszésekkel, és a téli enyhébb napokon megcsináltuk az idősebb fák törzs- és ágtisztítását, akkor lassan készüljünk elő a tavaszi lemosó permetezéshez, melynek lényege a megelőző védekezés az áttelelő kár- és kórokozók felszaporodásának a megakadályozása. A lemosó permetezést a legjobb rügypattanáskor (csak is fagymentes időben) elvégezni.

A legrégebben használt szer a bordói lé (mészkénlé) ma már ezt nem kell házilag keverni, sőt már a bordói lé + kén kombináció is kapható, amely a belső és külső élősködő gombabetegségeket pusztítja. Ha az áttelelő rovarok, kártevők számát is szeretnénk csökkenteni, akkor érdemes olajtartalmú szert is használni (Agrol Plus), mert ez a fáinkon áttelelő rovarok különböző alakjait filmréteggel vonja be, és elzárja a levegőtől, amely azok fulladását okozza.

Ha olajos szert használunk, akkor ügyeljünk arra, hogy az előbb említett filmréteg nem csak a rovarokat, hanem az ágakat is bevonja, ezért az ilyen szert csak 3-4 évente használjunk.

A lemosó permetezést úgy kell vennünk, mint a növényvédelem legfontosabb elemét. A megfelelő szerek használatával végzett permetezés után a kártevőink 80-90%-a elpusztul.