26
2015

Haszonkert - 14. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

A sövényként nevelt gyümölcsfák ágait elsősorban nem metszeni kell, ugyanis a vesszőket, ha vízszinteshez közeli állapotba kötözzük le, azok rügyei termőrüggyé alakulnak, és növekedésük így megváltozik, szemben a függőlegesen álló vesszőkkel, melyek rügyei erőteljes hajtásokat hoznak.

Ha most telepítünk szőlőoltványt, mindig kupacoljuk fel, vagyis az 1-2 rügyre visszametszett tőkét földdel takarjuk be. Ültetéskor a szőlőtöveket legalább 5-6 liter vízzel jól iszapoljuk be.

Ha a késő ősszel telepített gyümölcsfák rügyei nem duzzadtak meg, nem mutatják a megeredés jelét, akkor ismételten öntözzük be. Régi, de jó módszer a törzs nedves papírral való becsavarása. Ha ez sem segít, akkor a fa menthetetlen.

A fiatal, nem kívánt gyümölcsfákat ilyenkor át lehet oltani a már nyugalmi állapotban lévő fáról fagymentes időben vágott oltóvesszőkkel, melyeket vagy a pincében vagy hűtőben tároltunk (héj alá vagy hasítékoltással beolthatjuk fáinkat). Az idősebb fákat is olthatjuk, de ezeket előzőleg érdemes ifjító metszésben részesítenünk. Az oltást a héj alá, vagy hasítékoltással végezhetjük, melyet legjobb, ha oltóviasszal zárjuk le.

A metszésből származó nyesedéket komposztáljuk, de érdemes eltennünk a nyári kerti partik idejére.

A szamóca ágyásokat tisztítsuk meg az előző évi elszáradt levelektől, és ha kell, ritkítsuk is meg a töveket.