áp
02
2015

Haszonkert - 15. hét

Írta: Nagykutasi Viktor Módosítás: (2015 május 10)
PDFNyomtatásE-mail

 

Még nem késő - a rügyek megindulásáig lehet – gyümölcsfát telepíteni kertünkbe. A jól megmunkált, jól előkészített, legalább 60-80 cm mélyen átforgatott szerves, de érett istállótrágyával, vagy komposzttal kevert talajba ültessük a facsemeténket.

Ültetés előtt ne felejtsük el visszavágni a gyökereket, főleg a sérült részeket távolítsuk el. Sok gondtól kímélhetjük meg magunkat, ha visszavágás után a gyökeret gombaölő és rovarölő szerrel "sáros" vízbe mártjuk, úgynevezett gyökérpépbe, mert így megóvjuk a gyökeret a kiszáradástól, a kórokozóktól és kártevőktől.

Az ültetés után alaposan öntözzük be és ezt még az év folyamán rendszeresen ismételjük meg. Jobb, ha ritkábban, de bőséges vízmennyiséggel végezzük.

Az ősszel telepített fákat is ajánlott időnként megöntözni. Ha karóval rögzítjük a csemetét nem dönti meg a szél, nem mozgatja és így jobb lesz az eredése.

Ha kiskertünkben időt szeretnénk takarítani, érdemes növényi mulccsal (pl. szalma, kukoricaszár, gyepnyiradék) a fa törzse körül takarást végezni, így megelőzzük a gyors kiszáradástól.